сетих се да задам следния въпрос: какво ще стане ако ме назначат на тр договор от март до септември, т.е. срочен? прекратява ли ми се майчинството в този случай? и има ли вариант след майчинство като свърши то, да се отиде на борсата докато си намеря работа?
благодаря
Всичко ми се изясни с този отговор. Благодаря! На 17.03 "подписвам", щом мога и на пол.раб.ден ок. на 18.03 съм на преглед при АГ той каза, че веднага може да ми издаде болничния. но аз така или иначе излизам на 01.04 в 45 дневен, и нали няма как ако на 18.03 го издаде от тогава да тръгне то,важно е да се спази датата. т.е. 01.04 - тогава да отида да ми го издаде. а относно осигурителната сума по договора, колко е МРЗ при 4 часов работен ден или и това е на "договорка" с работодателя? защото счетов. не иска от днес за утре да ме назначи иска да имам поне 2 седмици отработени. а ако ми издаде болничния лекаря на следващия ден 18.03 ще имам само 1 отработен ден и няма да съм спазила уговорката с работодателя, което мисля, че не е кроектно. просто се получи съвпадение и припокриане на датите. тъй като последният ми преглед при АГ беше на 21.02 и той ми каза да отида пак на 18.03:) а със счетов, говорих този петък на 17.03 и тя пожела на 18.03 да ме назначи :)
за типа на договора разбрах-дали срочен или безсрочен,няма значение, както и на какво работно време-на пълен или половин работен ден. остава само да ми поясните относно датата на издаване на болничния с термин 16.05 45 дена преди термин е 01.04 - тогава ли да ми го издаде или може и по-рано? или срока трябва да е изцяло спазен...с една ако го идаде на другия ден или да кажем на 25.03 той от тогава ли влиза в сила, почва да тече, но пък тогава хем няма да е спазена уговорката,хем няма да е с дата 01.04, а с по-предна. поне аз така си го обяснявам. за това моля посъветвайте ме или ми кажете законоустанвено как се процедира
Благодаря!
Здравейте! Да ви информирам, че не било толкова трудно и "не боляло много" да "опиташ". Днес тръгнах убедена в търсенето на фирма, за назначаване на ТД. и веднага се сетих за последния ми работодател, с който имах сключен срочен договор за летния сезон до 21.09.2013:) Отидох директно до счетоводителката, понеже се оказа че не съм му запаметила номера и нямаше как да му се обадя и да говоря с него по телефона. Жената съм я виждала амо веднъж, беше много натоварена, но въпреки всичко веднага ме изслуша, разбра и ... сама каза да му се обади: Е, обади му се-две думи му каза само и от разговора останах с впечатление, че всичко е ок и уредено.Аз чак не можех да повярвам. Само че, тя не иска да действаме от типа на: днес те назначавам, утре излизаш в майчинство. И тъй като 45 дни преди термин ми се пада 01.04 - тя пожела поне 2 седмици за имам отработени, т.е. да внесе справката в НАП на 17.03 и предполагам на 31.03 да се процедира. Съответно разбрах, че до 25-то число на следващия месец се внасят дължимите осигуровки в НОИ. разбрахме се да си ги заплатя. та искам да попитам при назначаване на ТД на пълен раб. ден на МРЗ за десет раб. дни каква сума трябва да внеса? и съответно при назначаване на тд при 4 часов раб.ден съответно пак за 10 дни...И майчинството, което ще получавам ако ме анзначат на 4 час.раб.ден за двете години от периода равнява ли се на МРЗ, т.е. сигурно ли е при този вариант или е под МРЗ. И също така, тъй като дейността на фирмата е в туризма, управление на хотели и ресторанти и сега все още хотелът не работи, но те ще ме назначат на някоя си подходяща позиция, то договорът срочен ли ще бъде и отразява ли се това на майчинството или няма значение срочен или безсрочен. тъй като не се разбрахме за вида на договора, т.е. не се сетих да го обсъдим. В сряда каза да й се обадя, за да се раберем за петък за подписа на изготвената справка за Нап. Тези са ми последните важни въпроси. БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!
Добре, че има такъв форум и специалисти, които да отоварят! Много съм Ви благодарна за компетентните отговори и насоки!
Всичко ми се изясни, остава най-трудното-да намеря фирма :) За това ми беше и питането колко парички да си "приготвя", защото това не ми е ясно: нали при внасянаето на ТД в нап се внасят и задължително осигуровките за месеца/в случая ще бъде един ден да кажем или айде 5.../, нали няма как да знае някой, че после ще бъде подадена молба...за отпуск по майчинство.ок? но наред с внасянето на ТД в Нап, какъв размер на осигуровки се внасят в нои от работодателя за сумата на назначаването на договора, да речем на 365 лв...? и веднага ли се внасят или...? се внася само договора в НАП, а сума за осигуровки в НОИ не? разбирам, донякъде че може да се внесат само за тези отработени дни, ама кога?или се внася 1/2 от заплатата по тд, т.е. в случая при заплата 365, осиг. 182.50 лв? или не е необходимо да ги внася...веднага. т.е. аз да му дължа да заплатя при подписването тази сума за да ги внесе евентуално ако така се процедира.
Още веднъж благодаря! но имах питане- ако сега фиктивно намеря фирма, наред с подписването на ТД за де,два...пет да кажем, работодателя като внася Тд колко ще трябва да плати първоначално/т.е. да знам за себе си каква сума да му приготвя/...за осигуровки, примерно назначаваме за 1 ден, или там за 5 да кажем нали с внасянаето на документите се плащат веднага и осигуровките, питам от финансова гледна точка аз колко трябва да му запатя един вид за тази огромна "услуга", тъй като ще е такава за мен?
т.е. съгласява се някой/дах Боже/ , назначаваме, подавам молба за майчинство или от следящият лекар той ми издава болничен, който да занеса на работодателя-как стои този въпрос. и понеже ще ми прави услуга даденият човек няма предполагам от джоба си да извади пари за осигурвките за 1 месец като се внася тд с документи или пак нещо не ми е ясно. просто искам да знам, работодателя за този фиктивен ТД колко ще се "бръкне" за да направи услуга някому..."закъсал"
Искрено благодаря! чела съм, търсила съм, ама нещо не ми се вързваше или аз немога да схвана както трябва. така ми помогнахте много. тъй като ми е първа брем. и идея си нямах как се процедира. и още един въпрос, ако ме назначи работодател на половин работен ден /4 часов/ колко време ще получавам майчинство и в какъв размер, важи ли същото правило както при ТД на пълен работен ден. и какви согуровки "трябва да плати/да му платя/ да внесе" при "назначаването"...? при назначаване на ТД на 4 часов раб.ден - първата година майчинство в размер на МРЗ ли ми се полага, както предполагам и втората, тъй като нали по новия закон са изравнени...?
благодаря!
Благодаря! както и предполагах, но не бях сигурна. а като безработна към момента на бремеността, мога ли да получа тази еднократна помощ за бременни от 150 лв и вярно ли е че се взима в 7ми месец, тъй като аз на 16.03 даже влизам в 8-ми...

А относно назначавнето от работодател, значи не са необходими 5 "работени" дена както бях чела някъде, достатъчен е само един? и как се процедира, назначават ме и аз си искам болничен по майчинство от лекарят следящ бремеността ми, така ли се прави? И на работодателя , ако ме назначи на мин.рз колко е сумата на осигуровките които трябва да му "платя" за да ги внесе в Нои и с уговорка ли става или той ги плаща сам/един вид удлуга/, ама малко много щедра ми се вижда тази услуга. той обвързва ли се с нещо повече от това да ме "назначи" за ден, два , пет... :)

Благодаря отново! с нетърпение ще очаквам отговор! Поздрави и късмет!
Здравейте! Имам следният казус и ще Ви бъда благодарна, ако ми отговорите: Бременна съм в 7-ми месец и половина. Терминът ми е на 16.05.2014 г. В момента не се водя на ТД. от 21.09.2013 г.е, т.е. месец след забременяването - освобождаване по взаимно съгласие. Имам над 3 години и няколко месеца трудов стаж. Имам следният въпрос, тъй като не мога да си изчисля майчинството с калкулатора. Ще получавам ли някакво майчинство и какво при положение, че отговарям на изискването за минимума от 12 месеца осигурителен стаж/общо/, но в момента по време на бремеността съм безработна, т.е. не се водя на тд както писах от 21.09.2013 г. и то работодателя ме освободи по члена за взаимно съгласие а не по общо заб. и майч. а и тъйкато беше сезонна работа. За 18 месечния период назад имам тр. стаж с прекъсвания, но все пак имам и работни месеци. И в случая какво ми се полага. Разбрах, че има еднократна помощ от 150 лв в 7-мия месец, те.е помощ на майката да се подготви преди раждането. Или аз не мога да я получа. Не ми става ясно полага ли ми се майчинство в моя случай и какво. и ако не-ако намеря работодател, кйто да ме назначи и освободи преди 01.04.2014 тъй като тогава ми се пада да изляза в отпуск по майчинство според калкулатора и термина на раждане как се процедира,при назначаване се внася тд, а осигуровките в какъв срок ги внася работодателя-в момента на подаването на ТД ли? и с какво се обвързва той-всеки месец по време на майчинството ли да внася дадена сума, или ако се разбера с него аз трябва да му заплатя осигуровките само и само да успея да полу1а майчинство две години. или в моя случай не се налага, след като имам 12 мес. осиг.стаж но към момента не се водя на тд, т.е. безработна съм, нищо че имам минимума тр. опит
А ако след раждането бъда назначена на ТД това променя ли нещо и какво?
С една дума искам да разбера ще взимам ли майчинство или не или ще взимам това социалното от 100 лв+ 35 детски надбавки. и как да получа тази помощ, ако евентуално в моя случай няма да получавам пълно майчинство от 2 години.
Благодаря предварително!